Cursus: Voorbereiden op borstvoeding geven

Veel moeders willen graag borstvoeding gaan geven. “Als het kan….” zeggen ze er vaak bij. Daar klinkt enige onzekerheid in door en dat is ook niet gek. Bij je eerste kindje heb je dit nog nooit eerder gedaan, misschien ken je niemand in je omgeving die borstvoeding geeft of hoor je vooral de verhalen waar het niet lekker loopt.

Juist daarom is het goed om je voor te bereiden:

 

hoe werkt het, hoe komt de borstvoeding op gang, wat moet ik daarvoor doen, waar kun je tegenaan lopen en wat kun je daar dan aan doen, wat is de rol van de partner in dit alles?

Als je je hier samen met je partner, op voorbereidt, starten jullie met meer zelfvertrouwen aan dit avontuur. Dit geeft vooral de eerste weken waarin alles nieuw is, meer rust en dat helpt enorm bij borstvoeding.

Om jullie informatie te geven en in te gaan op jullie vragen, heb ik een cursus ontwikkeld. Deze cursus kan ik individueel geven, gewoon bij jullie thuis. Het duurt ongeveer 1 uur en er is ruimte om op jullie vragen in te gaan.

De cursus kan ook aan een groep gegeven worden, eventueel online. Dan duurt het 1,5 uur.

Neem contact op via het contactformulier of bel om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

Kosten
Privé cursus bij jullie thuis (in Veenendaal): €55,–
Privé cursus bij jullie thuis (buiten Veenendaal): € 65,–
2 stellen: € 35,–
3 stellen: € 25,–
4 of meer: € 20,–

IN de buik – OP de buik

9 maanden IN de buik – volledig gegroeid en ontwikkeld in de moeder via de placenta.

Na de geboorte OP de buik
De eerste 6 maanden zit alles wat een baby nodig heeft om te groeien in borstvoeding.

 

Als een baby direct na de geboorte op mama’s blote borst wordt gelegd, gaat het kindje binnen het eerste uur op zoek naar de borst. Het heeft alles in huis om zelf aan de borst te gaan drinken. Nog nooit eerder gedaan, maar een kind vindt feilloos de weg.

Mama’s borsten zijn al voorbereid: tijdens de zwangerschap is het aantal melkproducerende cellen in de borsten flink toegenomen en vanaf ongeveer week 22 in de zwangerschap, wordt er al melk aangemaakt. Kleine beetjes colostrum, die gelige, wat dikkere melk die zo bomvol antistoffen zit, dat je het ook de eerste inenting kunt noemen. En juist dat kleine beetje, een theelepeltje, is precies goed.

De maag van de baby is nog maar zo groot als een kers en moet langzaam oprekken. Maar dan wel lekker vaak een paar slokjes.
Net zoals baby-aapjes zich aan hun moeder vastklampen en daar 24/7 vastgeplakt zitten, zo heeft ook jouw baby behoefte aan jouw nabijheid, warmte, geborgenheid,  aandacht, liefde en voeding. Dat is wat je geeft als je baby aan je borst ligt.

Het is meer dan alleen voeding; het is alles wat een baby nodig heeft.

 

Alle aangeboren reflexen zijn rond de geboorte (aterme baby) voldoende ontwikkeld om te kunnen zoeken, happen, zuigen, slikken EN tegelijkertijd te ademen.

En de melk is in de juiste hoeveelheid beschikbaar, op de juiste temperatuur en in de juiste samenstelling.

Wonderlijk hoe dit zo mooi op elkaar afgestemd is! Ik verbaas me er steeds weer over hoe ingenieus de Schepper dit bedacht heeft.

 

WONDERBAARLIJK IS WAT U, GOD, GEMAAKT HEBT

Uit Psalm 139, een gedicht in de bijbel

Kun je een baby verwennen?

In de buik van de moeder hoeft een baby niks te doen: z’n moeder houdt hem warm, hij krijgt z’n voeding via de navelstreng, hij kan af en toe een slokje vruchtwater nemen en plast dat ook weer uit, soms heeft hij de hik, beweegt van tijd tot tijd armen en benen, zuigt misschien op een handje en slaapt heel veel…

 

Na de geboorte verandert er heel veel voor een baby: hij moet zichzelf warm houden,  zelf ademen,
zelf eten, spijsvertering en stofwisseling komen op gang, hij moet gaan poepen, wordt steeds opgepakt en weer neergelegd, de bloedsomloop verandert, hij hoort, ziet en ruikt allemaal nieuwe dingen, heeft meer bewegingsruimte en beweegt ook veel meer…

De beste plek voor de overgang van de baarmoeder (in de buik) naar de buitenwereld, is OP de buik/borst van mama of papa. Daar ligt een baby stabiel, warm, hij hoort, ruikt en voelt papa of mama en dat geeft geborgenheid. Hier komt een baby eigenlijk altijd tot rust. En bij mama is de borst dichtbij om lekker te drinken en te zuigen.

Kun je een baby verwennen door hem teveel vast te houden? NEE!

 

De eerste 6 maanden kun je een baby niet verwennen omdat hij nog geen verband kan leggen tussen oorzaak en gevolg. “Als ik dit doe, dan gebeurt er …”, dat kan hij nog niet bedenken.

Een baby is totaal afhankelijk van de zorg en liefde die jullie je kindje geven en dat kun je niet teveel geven. Wel te weinig, als je niet ingaat op de signalen dat hij je nodig heeft.

Om een gezond basisvertrouwen te leggen, is het nodig dat jullie ingaan op de behoeftes van je baby. Hij huilt niet zomaar maar wil jullie iets duidelijk maken: heeft hij het koud, honger, vieze broek, last van een boertje of krampen of heeft hij behoefte aan contact? Al deze behoeftes zijn legitiem, ook de behoefte aan contact. Door te reageren op de signalen van jullie kindje, groeit jullie band en bouw je het basisvertrouwen. Dit basisvertrouwen is van groot belang in de latere ontwikkeling (1).

 

Soms kom je er niet achter wat je kindje nodig heeft en lukt het niet om het probleem op te lossen. Hou hem dan wel vast, wees beschikbaar en dichtbij.

Tot 2 uur per dag huilen is normaal. Er zijn veel verschillende manieren om je kindje te troosten en als dat niet of onvoldoende lukt, vraag dan advies.

1) Vakblad Vroeg, lente 2021, pag. 43

Huidcontact

Als de baby bloot op z’n buik op mama’s of papa’s blote borst ligt, met alleen een luier aan en warm ondergedekt, dan ligt hij op z’n lievelingsplek: hij voelt, ruikt en hoort mama of papa.

 

Hierdoor kan hij ontspannen en door dit intieme
ontspannen  contact hechten jullie emotioneel. Zo leg je de basis voor de persoonlijkheidsontwikkeling van je kindje.

Huidcontact stimuleert de borstvoeding en stabiliseert ook alle vitale
lichaamsfuncties van een baby: temperatuur, hartslag, ademhaling, zuurstofgehalte in het bloed en de bloedsuiker. Huidcontact bevordert de groei en de emotionele en sociale ontwikkeling van een baby (2).

Daarom wordt een baby direct na de geboorte op mama’s blote borst gelegd. Hier kan hij bijkomen van de geboorte, krijgt mama’s goede bacterieën op z’n huid en begint de kennismaking met mama en papa.

De baby blijft hier minimaal 1 uur ongestoord liggen, tot en met de eerste voeding. Gezonde, aterm geboren baby’s zullen binnen dat eerste uur op zoek gaan naar de borst om te drinken.

Ook na dit eerste moment, blijft huidcontact van levensbelang, daar komen we steeds meer achter. En het heeft een heel positief effect op de borstvoeding. De eerste weken elke dag minstens 1 uur bloot bij papa of mama op de blote borst:

verplicht knuffelen

Je kindje dragen in een draagdoek of draagzak is daarom ook zo fijn voor je baby: dichtbij, geborgen en veilig om de prikkels van buitenaf te verwerken. 

2) Slapen met je baby, James J. McKenna; pag 105

Hoeveel slaapt een baby?

De eerste weken maakt een baby nog geen melatonine aan. Via de moedermelk krijgt hij het wel binnen. Na 4-6 weken gaan baby’s zelf melatonine aanmaken. Vanaf dat moment gaan ze ‘s nachts meestal wat vaster slapen. Melatonine wordt aangemaakt onder invloed van schemerig licht en het circadiane ritme.

 

Een pasgeboren baby heeft geen dag-nacht ritme. Dat ontwikkelt hij tussen 1 tot 6 maanden.

•  0 – 3 maanden: ongeveer 16 – 20 uur slaap per 24 uur
•  3 – 6 maanden: ongeveer 13 – 16 uur slaap per 24 uur

Gewoonlijk slaapt een baby onder de 3 maanden niet langer dan 5 uur ononderbroken. Het is normaal dat een baby de eerste 6 maanden niet doorslaapt.
De eerste 18 maanden wordt 80% van alle baby’s 1 – 3x per nacht wakker.
Tijdens ontwikkelingsfasen wordt een kind vaker wakker; juist ‘s nachts groeit en ontwikkelt een kind (3).

Voor het goed opgang brengen van de borstvoeding is de eerste 6 weken minstens één nachtvoeding tussen 2 – 5 uur heel belangrijk. De prolactine-spiegel is dan hoog waardoor de melkklieren gevoeliger worden voor het signaal dat ze weer melk moeten aanmaken.

Ook voor preventie van wiegendood is de nachtvoeding belangrijk en het bevordert de hersenontwikkeling (4).

3) Lindsey Hookway, Gold Learning Online Infant Sleep Symposium 2020
4) James J. McKenna, Slapen met je baby pag. 48

 

De eerste 6 weken

De eerste 4 – 6 weken met jullie kindje is het voor allemaal heel erg wennen en kan het best intensief voelen. Borstvoeding geven is mooi en natuurlijk, maar in het begin moeten jullie daar wel je weg in vinden. Bij de één gaat dit soepel, bij de ander vraagt het meer geduld en volhouden…

Rust en ontspanning zijn de sleutels voor die eerste weken en heel belangrijk om de borstvoeding op gang te helpen.

De kunst is om te slapen als jullie baby slaapt, ga in zijn ritme mee. Dan kom je aan meer rust. Dus ook overdag en vroeg op de avond je uurtjes slaap pakken.

En geef je eraan over dat je baby jullie heel hard nodig heeft. Dit is een fase, het blijft niet altijd zo…

Heb je familie of vrienden die willen helpen? Vraag of ze voor jullie willen koken, helpen met schoonmaken of de was… dat scheelt al een heleboel.

In Afrika is er een gezegde:
It takes a village to raise a child (een kind grootbrengen, doe je met de gemeenschap).

Het idee dat je dat als ouders alleen moet kunnen, is eigenlijk een beetje raar. Juist met vrienden en familie die betrokken zijn, je zorgen en lasten delen, maken de verantwoordelijkheid veel beter te handelen waardoor je zelf ook meer kunt ontspannen en genieten. En je kunt ook veel leren door ervaringen uit te wisselen met andere (jonge) ouders.

Vraag hulp, verwacht niet dat je na 2 weken alles op de rit hebt. Jullie leven verandert ingrijpend en daar mag je gewoon de tijd voor nemen om daarin je weg te vinden.